Tanösvények

Csiga-túra tanösvény, Zalakaros

GPS koordináta: 46.5584993, 17.1093895

A Zalakarosi Parkerdő területén található a Csiga-túra tanösvény (hossza: 1152 m), aminek interaktív tábláin megismerkedhettek többek közt a parkerdőben fellelhető gombákkal és erdei állatokkal,  a hangostáblán meghallgathatjátok az egyes madárfajok „énekét”.

A tanösvény újdonságai az egyedi tervezésű relaxációs hullámpadok, de találkozhatnak interaktív kockaforgatós padokkal valamint íves ülőhelyekkel.

 

Égerösvény, Zalakaros

GPS koordináta: 46.5512297, 17.1284338

A Termáltó és Ökopart projekt részeként egy új természetismereti tanösvény is született. Az állomások („Köszöntő, Égeres éneke, Zala vize táján, Tőzike tündér tavasza, Ciccegető felfedező”) a környező erdőrészlet élővilágát, az erdő „működését”, a tájrészlet egyéb táji – természeti értékeit / vonzástényezőit, tájalakulási folyamatait dolgozzák fel. Az ismeretek közlése élményalapú, látványos tájékoztató táblákkal, illetve rajtuk elhelyezett számtalan interaktív elemmel („forgatható, bogarászható” valósul meg, állandó mesefigurák kísérik végig a látogatókat az állomásokon. A könnyen bejárható, 250m hosszú pallóösvényen padok is vannak, valamint egy mesebeli tündér is várja az ide látogatókat az egyik égerfa tövében.

 

Búbos vöcsök tanösvény, Kis-Balaton

GPS koordináta: 46.6155856, 17.1685735

 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területének egyik kiemelten látogatott területén, a Kis-Balaton tájegységén található Kányavári-szigeten alakították ki a Búbos vöcsök tanösvényt.

Közel két kilométer hosszú, egész évben látogatható, 1-1,5 óra alatt végigjárható tanösvény. A sétaút 15 állomása kifejezetten a Kis-Balaton madárvilágának bemutatására törekszik. A táblák mindegyike egy-egy csoportot (parti madarak, énekesek, ragadózók stb) ismertet.

A sétaút nem feledkezik meg a térség denevérfaunájáról, valamint a Kis-Balatonnal kapcsolatos vízügyi tevékenységekről sem. A tanösvény jelképének a gyakran látható búbos vöcsök szolgált alapul.

 

Diás-sziget, „Kócsag” tanösvény (Fekete István emlékhelyre vezető kirándulás gyalogos szakasza), Kis-Balaton

GPS koordináta: 46.6155856, 17.1685735

 

A Kis-Balaton fokozottan védett területén, a Diás-szigeten található a Nemzeti Park Igazgatóság által átadott Kócsag Tanösvény. Kizárólag szakvezetővel, a Fekete István emlékhelyre vezető kirándulás keretében látogatható!

A tanösvény állomásait végigjárva betekintést nyerhetünk a Kis-Balaton területén előforduló vízinövények, denevérek, halak, hüllők, kétéltűek, madarak és emlősök életébe.

Megtudhatjuk, hogyan szorították vissza vízi bivalyokkal a csatornákban elburjánzó növényeket, milyen halászati eszköz a vejsze és hogyan halásztak vele, kinek volt döntő szerepe a nagy kócsag megmentésében és azt is, hogy mire szolgáltak a dorong utak.

A Matula kunyhó előtt állva elolvashatjuk egy Fekete István által írt levél részletét, melyből kiderül milyen halak akadtak az író horgára a Kis-Balatonon tett látogatásai alkalmával.

A 1-1,5 km hosszú, 12 állomásból álló, magyar és angol nyelvű ösvény csak szervezett túra keretében, szakvezető kíséretében tekinthető meg.

 

Madárerdő tanösvény, Nagykanizsa

GPS koordináta: 46.4523902, 17.0391357

 

A Madárerdő tanösvény az erdő madarait ismerteti meg a látogatókkal. Egy dúcetető is készült, hogy a tanösvényre csalogassanak néhány madárfajt. 11 információs tábla segíti az eligazodást az ösvény rejtelmeibe.

 

Lombkorona tanösvény, Kaszó

GPS koordináta: 46.3206121, 17.2230593

 

A tanösvény több mint 9 méter magasan, 124 méter hosszan kanyarog, és sokféle érdekes témával ismerteti meg az érdeklődőket. A tájba illő tanösvénybe pihenőket, a látogatók izgalmát növelő függőhídelemet, valamint egy “láthatatlan lest” is beépítettek, ahonnan a vadakat lehet megfigyelni. Az ismeretterjesztést a fel- és lejárókon, a sétányon és a pihenőhelyeken elhelyezett interaktív táblák segítik.

Az interaktív táblákon a repülésről, a denevérekről, a madarakról és a lombkoronában élő más állatokról, például a mókusról tudhatunk meg többet. Leérkezve különböző fából készült elemeket ütögetve zenélhetünk a dendrofonnal, vagy mókás fotókat készíthetünk magunkról az erdei fotófal segítségével.

 

Vadvirág tanösvény, Lenti

GPS koordináta: 46.627101, 16.555935

 

A Vadvirág tanösvényt bejárva a látogatók megismerkedhetnek a Kerka mente jellegzetes élőhelyével.

A tanösvény egy Natura 2000-es védettség alatt álló, parkerdő rendeltetésű, tölgy-kőris-szil ligeterdőn keresztül vezet, teljes hossza 1,5 kilométer.

A tanösvény a „játszva tanulás” elve szerint készült sok forgatható, mozgatható elemmel.